3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ İÇİN GÜÇLÜ BİR ADIM
04 Aralık 2018

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bilindiği gibi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmektedir. Engelli vatandaşlarımız söz konusu olduğunda, devletimizin resmi kurumları gerekli tedbirleri alarak vatandaşlarımıza hizmet etmektedir. Engellilere hizmet etmek bir gönül işidir. Engelliler için yaptığımız her hizmetin bir gün herkese lazım olabileceğini unutmayalım. Engellileri sahiplendiğimiz sürece onların hayatını engelsiz bir hale getirebiliriz. Bu kardeşlerimizi daha iyi anlamak için, birazcık empati yapmamız yeterli olacaktır. İnsan haysiyetine yaraşır ve toplumla kaynaşan hayat tarzı, engellilerin en tabii hakkı ve devletin de öncelikli vazifesidir. Devletin, engellilik konusunu eğitim ve organize yönleriyle bir bütün olarak ele alması insan haklarının bir gereğidir. Nitekim Anayasamız ve yasalarımız engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle düzenlemeleri öngörmüş ve devleti engellilerin sorunlarına yönelik olarak yükümlü kılmıştır.

Engellilerimizin karşılaştıkları sorunların çözülmesi, çağdaş bir toplumda, ayırım yapmadan, hak ve özgürlüklerden herkesle eşit oranda yararlanması ve toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için desteklenmesi yalnızca devletin değil hepimizin ortak görevidir. Bu nedenle de istisnasız bütün insanlarımızın sahip olduğu engellilere karşı duyarlılık duygularını, toplumsal bir potaya taşımamız gerekmektedir.

Bu kapsamda Bayburt İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı ve Bayburt Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Bayburt Devlet Hastanesi ve Bayburt Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, hasta kabul çalışanlarımıza yönelik olarak '‘İşaret dili sertifikalı eğitim programı’' düzenlenerek 26 personelimize sertifika verilmiştir. Yine ilgili mevzuata göre sağlık tesislerimizin kapı girişleri engelli vatandaşlarımızın rahatça giriş-çıkış yapabileceği şekilde düzenlenmiş olup tüm birimlerimizde hizmet alanları engelli vatandaşlarımızın hastane hizmetlerinden kolay yararlanabilecek şekilde düzenlenmiştir. Bundan sonrada engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmet kalitesini yükselterek daha iyi sağlık hizmeti almalarını sağlayacak yeni proje ve programlarımız devam edecektir. Bu manada engel tanımayan tüm engelli kardeşlerimize sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler dileriz.

Uzm. Dr. Sebahattin CANMEMİŞ

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı

Başhekimimizin bu önemli gün için söylemleri aşağıdadır...

3 Aralık 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak kabul edilmiştir.

Özürlülük, doğuştan ya da kaza veya uzun süren hastalıklar sonucu bedensel veya zihinsel meydana gelen, kişinin hayatında engeller oluşturabilen duyusal, zihinsel ve diğer yeteneklerinin kaybetmesi olarak anlatılabilir.

Ülkemizde bulunan 8.5 milyon kadar engelli vatandaşımız sağlık, eğitim ve istihdam yönünden devlet ve milletimizden destek beklemektedir.

Uluslararası Engelliler Günü’nün amacı, engeli olan insanları daha iyi anlamayı, engellilerin hakları konusunda farkındalığı artırmayı ve hayatın her alanında engelli insanları entegre etmenin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik açıdan faydalarının farkında olmayı teşvik etmektedir.

Engellileri en iyi şekilde anlamanın yolu empati kurmaktır. Bu empatiyi kurabilirsek bireysel olarak yapabileceğimiz çok işler olduğunu fark ederiz.

Sağlık camiası olarak engellilerin her gün yanındayız ve tüm gücümüzle onlara destek olmaya çalışıyoruz.

Bayburt Devlet Hastanesi olarak işitme engellilerle işaret dili ve beden dili yolu ile anlaşmayı sağlamak için Bayburt İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonu ile hastane personelimize eğitim verilmiştir.

Bu çabalarımız ile engelli insanlarımıza bir adım daha yaklaşmakla büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Op. Dr. Turhan ŞENER

Bayburt Devlet Hastanesi Başhekimi