Sigara önlenebilir hastalık ve ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 4,9 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Sigara kullanımının kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, KOAH, kalp hastalıkları ve daha bir çok hastalıkla ilişkili olduğu bilinmektedir. Sigara kullanan kişilerin bağışıklık sistemi zayıfladığından bu kişilerde erken yaşlanmaya, çeşitli kanser türlerine, viral ve bakterlyel enfeksiyonlara yatkınlık meydana gelir. Erkeklerde kansere bağlı ölümlerin %35 ‘inin, kadınlarda ise % 15’inin nedeni sigara kullanımıdır. Sigara toplam yaşam süresini kadında 14.5 yıl, erkekte ise 13.2 kısaltmaktadır.
Sigara kullanımı beynin hücresel yapısında ve işlevlerinde kalıcı değişiklikler yol açtığından kolaylıkla bağımlılığa dönüşebilir. Sigara bağımlılığı dürtüsel, önüne geçilemeyen, tekrarlayan sigara kullanımı davranışı ile kendini gösteren kronik rahatsızlıktır. Sigaranın sağlık, sosyal ve maddi bakımdan zararlarının hemen herkes tarafından bilinmesine karşın bırakılmasının zor olması bağımlılık yapma özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bağımlılık gelişmiş kişilerde sigara bırakma sonrasında aşağıdaki yoksunluk belirtilerinin gelişmesi de bırakmayı zorlaştırmaktadır;
* Sinirlilik
* Uyku bozukluğu
* Konsantrasyon bozukluğu
* Baş dönmesi
* Kabızlık
* Ağız kuruluğu
* Göğüste baskı hissi
* Depresyon (çökkün duygu durum ve hiçbir şeyden zevk alamama)
* İlgi ve istek azalması, yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik
* Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık
* Uyku bozukluğu
* İştah bozukluğu
* Hareket ve konuşmalarda yavaşlama ya da sinirlilik
* Çabuk sinirlenme, tahammülsüzlük
Sigara bırakma polikliniğimizde hastaya özel, uygun tedavi planlanmaktadır. Sigara bırakma sürecinde kişinin yaşadığı fiziksel ve ruhsal sıkıntılarla baş edebilmesi için danışmanlık ve ilaç tedavisi desteği sunulmaktadır. Hastanın gündelik ve sosyal yaşantısı, bağımlılık düzeyi, stres etkenleri, eşlik eden diğer hastalıkları, kullandığı başka ilaçlar değerlendirerek kişiye özgü tedavi uygulanmaktadır.2018 Yılında Sigarayı bırakmak için Polikliniğimize 215 kişi başvuru yapmış olup başvuru yapanların 12 si sigarayı bırakmıştır.