3-7 EYLÜL 2024 HALK SAĞLIĞI HAFTASI
03 Eylül 2024

3-7 EYLÜL 2024 HALK SAĞLIĞI HAFTASI BİLGİ NOTU

FARKINDA OL TARAMANI YAPTIR KANSERİ ENGELLE

Bu kapsamda yürütülen faaliyetler aşağıda yer almaktadır:

Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında; Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve ayrıca Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserler için tarama programları yürütülmektedir.

Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir mamografi tetkiki yapılmaktadır.

Serviks kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.

Kolorektal kanser taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan testi (GGK) ile yapılmaktadır.

2024 Ağustos ayı itibarı ile her ilde en az bir tane olmak üzere 405 Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi mevcuttur.  Bunlardan 46 tanesi mobil kanser tarama aracı olup, kırsal ve dezavantajlı gruplara tarama hizmeti ulaştırılmaktadır. Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında “kanser konusunda toplumun farkındalığının sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi” gelmektedir. Bu nedenle kanser farkındalığı ve sağlık okuryazarlığı konusunda hizmet içi ve halk eğitimleri yapılmaktadır.

2023 yılında ülke genelinde 7.7 milyon kanser taraması yapılmıştır.

(2.8 Milyon meme kanseri taraması, 2.9 milyon serviks kanseri taraması, 2 milyon kolorektal kanser taraması)

2024 yılında ülke genelinde ilk 6 ayda 4.5 milyon kanser taraması yapılmıştır.

(1.6 Milyon meme kanseri taraması, 1.7 milyon serviks kanseri taraması, 1.2 milyon kolorektal kanser taraması)

 

ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRİYORUZ, SAĞLIKLI BESLENİYORUZ

        Bireylerin sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı yaşam biçiminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile hastalıkların önlenmesi toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Küreselleşme sürecinde beklenen yaşam kalitesine ulaşmak için tüm bireylerin ve toplumun beslenme bilincinin artırılması, sağlıklı beslenmenin yaşam biçimine dönüştürülmesi gerekmektedir. Toplumun sağlıklı yaşaması ve her yönden gelişmesi onu oluşturan bireylerin sağlıklı olmasına bağlıdır.

Optimal sağlık ve iyilik halinin temeli yeterli ve dengeli diğer bir deyişle sağlıklı (optimal) beslenmeye dayalıdır. Bu doğrultuda sağlıklı (optimal) beslenmedeki amaç; yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesini (sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı, alkol ve tütün kullanımının önlenmesi) sağlamaktır.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları sağlıklı beslenme davranışlarına çevrilmeli ve kazanılan yeni beslenme davranışının sürdürülebilir olması sağlanmalıdır.

 Kaynak: Türkiye Beslenme Rehberi