31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZLÜK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
31 Mayıs 2018

Bayburt İl Sağlık Müdürü Dr. İlker HANCİ “31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü” olması münasebetiyle yazılı bir açıklama yaparak “sigaranın zararları ve sigarayı bırakma” konusunda şunları ifade etti;

''31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’’ Tütün kullanımının yaygınlığı, Tütün kullanımının diğer bağımlılıkların da önünü açması ve son yıllarda tütüne başlama yaşının giderek düşmesi nedeniyle özellikle çocuk ve gençleri hedef alan etkinliklere öncelik verilmektedir. Bilindiği gibi bir çok kanser ve akciğer hastalığının kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğu çalışmalarla ispatlanmıştır. Dünya tütünsüz günü dolayısıyla yapılan etkinliklerde de tütün ve mamullerinden toplumun uzak durmasını teşvik edecek etkinlikler yapılmaktadır.

Zararlı maddeyi denemenin; Özenti, Gösteriş, Kendini ispatlama, Arkadaş baskısı, Arkadaşlar arasında yer edinme, Otoriteye (ebeveyn, okul idaresi) karşı gelme gibi nedenleri vardır. Tütün nikotinden dolayı esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapar. Sigara cilt de erken kırışma, Ağız ve yutak kanseri, Kalp ve Damar Hastalıkları, Mide ve Onikiparmak bağırsağında kanser, ülser, mide asit salgısında artma, Erkeklerde spermin hareket yoğunluk ve döllenme kabiliyetinde azalma, el ve ayak Parmaklarında soğuma ve sararma, kadınlarda kısırlık çocuk düşürme, cemin gelişiminde gecikme, erken menopoz, rahim kanseri. Beyinde felç, koku alma duyusunda azalma, tat alma duyusunda azalma dişlerde sararma, gırtlak ve nefes borusunda kanser, farenjit, larenjit, ses tellerinde kalınlaşma, nodul, akciğerlerde bronşit, amfi zem, böbrekte kanser, idrar kesesinde kanser, kemik erimesi, peri ferik damar hastalıkları erken bunama ayrıca Parkinson hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasını geciktirdiğinden geç tanıya sebep olur. 

Tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla 31 Mayıs tarihi Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bilindiği gibi sigara yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir. Sigara dumanına maruz kalma, gerçek bir sağlık tehdididir. Bilimsel veriler, kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda da kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya koymaktadır.

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla tütün ve tütün ürünlerinden çocuk ve gençlerin uzak durmasının teşvik edilmesi amacıyla “Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak” kampanyası başlatmıştır.

Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, özellikle çocuk ve gençlerin tütün ürünlerinden korunmasını teşvik etmek amacıyla Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı video içerikler, Bakanlığımızın sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşlara ulaştırıldı. 

Bu nedenle Ramazan Ayını Fırsat Bilelim ve Sigarayı Bırakalım.

SEVGİLİ GELECEĞİM VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN...

#RAMAZAN FIRSAT SİGARAYI BIRAK# Sloganına Uyalım…