26 HAZİRAN DÜNYA UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE GÜNÜ
26 Haziran 2018

İl Sağlık Müdürü Dr. İlker HANCİ, uyuşturucu bağımlılığının sadece bağımlıyı değil; ailesini, çevresini ve tüm toplumu etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, “Uyuşturucu bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Özellikle tedaviye uyum gösteren ve tedavi motivasyonu yüksek olan kişilerde uyuşturucuyu bırakma oranı çok yüksektir” dedi.

Bayburt İl Sağlık Müdürü Dr. İlker HANCİ, “26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü”dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bağımlılık; sadece bağımlıyı değil, ailesini, çevresini ve tüm toplumu etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Uyuşturucu bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır, özellikle tedaviye uyum gösteren ve tedavi motivasyonu yüksek olan kişilerde uyuşturucuyu bırakma oranı çok yüksektir” dedi.

 “UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

“Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini ‘Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ olarak belirlemiştir. Uyuşturucu bağımlılığı; vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır. Bağımlılık; sadece bağımlıyı değil, ailesini, çevresini ve tüm toplumu etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Uyuşturucu bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır, özellikle tedaviye uyum gösteren ve tedavi motivasyonu yüksek olan kişilerde uyuşturucuyu bırakma oranı çok yüksektir. Uyuşturucu madde kullanan ve tedavi olmak isteyen kişiler, tedavi hizmeti için İlimizdeki hastrimizde bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine,yakın illerdeki AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi) ve ÇEMATEM’e (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) başvurabilir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ‘Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nı arayabilirler. ‘26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’ vesilesi ile Bayburt İl Sağlık Müdürlüğü olarak, tüm halkımızın her türlü bağımlıktan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyoruz.”